KAMERÁK FUNKCIÓI

Biztonsági kamera

A biztonsági kamerarendszerek legelterjedtebb és legbiztonságosabb jelzésátviteli módja a vezetékes jelátvitel. Ezen kamerarendszereket nevezzük zártláncú kamera rendszereknek. A kamerák és a rögzítő egység között kábeles az összeköttetés nincs rádiós átvitel melyet ugyanazon frekvencián működő eszközök zavarhatnak.

Az biztonsági kamerarendszerek a következő eszközökből épülnek fel:

1. biztonsági kamera.
2. rögzítő egység mely lehet önálló NVR vagy PC alapú rögzítő
3. HDD
4. tápegységek, szünetmentes tápegységek
5. megjelenítő eszközök, monitorok

1. biztonsági kamera.

biztonsági kamera, kamera, térfigyelő kamera

A biztonsági kamerarendszer egyik legfontosabb eleme a biztonsági kamera. Kiválasztásánál minden esetben célszerű felmérni hogy milyen igények merülnek fel velük szemben, milyen távolságokat kell látniuk sötétben, szükségünk van-e arc vagy rendszámfelismerésre, a felszerelt helyén érheti-e erős szemből érkező napsütés, milyen látószögben kell látnia a kamerának, elég-e a fix objektives kamera vagy szükségünk lehet zoom vagy akár speed dome kamerákra, mini kamera is szóba jöhet. A következőkben kiemeljük a kamerák adatlapjain található főbb paramétereket és leirjuk ezen funkciók jelentéseit is.

A. A kamera felbontása. Ezen adat a régi analóg kamerák esetében TV sor-ban van megadva.
Az IP kamerák felbontása megapixel-ben van megadva, ugyan így az AHD kamerák felbontása is.

B. IR távolság. Ezen megadott adat azt mutatja számunkra hogy normál időjárási körülmények között maximum mekkora távolságig látnak sötétben a kameránk.

C. Intelligens shutter szabályozás. Sötétben a közeledő objektumok, személyek felismerhetőek maradnak, nem fehérednek el a túlvilágítás miatt.

D. Beépített fix vagy varifokális objektív. Fix objektiv esetén a kamera látószöge fix nem állítható, varifokális objektiv esetén a megadott két vízszintes látószög közötti értékeken állítható a kamera látószöge.

E. IP védettség. IP66, kültéren is telepíthető.

F. DNR funkció. Digitális zajcsökkentés. A DNR funkció segítségével a kamera még rossz fényviszonyoknál is tiszta és pontos kép megjelenítésére képes, nagymértékben csökkenti a mozgás okozta homályt.

G. BLC funkció. Magas fény elnyomás funkció. Abban az esetben, ha a figyelt objektum elsötétül az erős háttérfénynek köszönhetően (pl. napfény), a BLC funkció kompenzálja a sötét területeket, így a figyelt objektumról kiértékelhetőbb kép készül.

H. WDR funkció. Széles dinamikus tartomány. Beépített chip segítségével a kamera automatikusan beállítja az adott környezetnek megfelelő fényerőt, ezáltal a képek tisztán és a legnagyobb részletességgel és legoptimálisabb kontraszttal lesznek megjelenítve. WDR funkció ajánlott ahol sokféle, különböző intenzitású fényforrás fordulhat elő, és a kép részletek is fontosak.

I. ECLIPSE funkció. A funkció bekapcsolásakor a kamera automatikusan felismeri az erős fényforrást és letakarja az élesen megvilágított területet a tisztább, értékelhetőbb kép érdekében Sötétben rendszámfelismeréshez ajánlott, kitakarja az autó reflektorait.

J. Watch Dog. Digitális rögzítőkben alkalmazott megoldás, mely lehetővé teszi, hogy a berendezés egy esetleges áramszünet után, a félbemaradt folyamatokat automatikusan folytassa. Egyes eszközök rövid időnként önellenőrzést végeznek és szoftverfagyás esetén újraindítják a rögzítőt.

A kamera kiválasztásánál ezen fő funkciók figyelembe vételével és a hely
fény adottságai alapján célszerű választani.

2. Digitális képrögzítő egység

Röviden DVR. A DVR-ek kiválasztásánál két fő szempontot kell figyelembe vennünk. Egyik a DVR felbontása, minden esetben ha analóg kamerarendszerekről beszélünk D1-es vagy Full D1-es felbontású képrögzítő eszközt válasszunk. A másik fő szempont a tárolókapacitás. Nézzük meg a DVR leírásában hogy mekkora HDD-t vagy HDD-ket tud kezelni. Minél nagyobb kapacitást tudunk beépíteni annál hosszabb ideig tudunk felvételeket rögzíteni. További funkcióban a kereskedelemben levő DVR-ek nagyjából megegyeznek. Minden eszköz tud folyamatosan és csak mozgás vagy egyéb riasztás eseményre felvételt készíteni. A ma kapható eszközök már rendelkeznek beépített webszerver-rel ami azt jelenti hogy a helyszínen levő internet kapcsolaton keresztül amihez szükséges egy router is elérhetjük a kamera rendszerünket távolról egy másik PC-ről vagy okos telefonon keresztül is. A DVR-ek rendelkeznek kompozit videó kimenettel és egy VGA kimenettel is.

3. HDD

A rögzített felvételeket a rögzítő egységünk ezen az eszközön tárolja. Az olcsóbb kivetelű eszközök 1 db HDD kezelésére képesek a komolyabb eszközök 2 vagy akár 32 db HDD-t is kezelnek és képesek a felvételeket tükrözni vagy akár a rögzítéssel párhuzamosan ftp szerverre is feltölteni. Ennek nagy előnye hogy ha a DVR-ben a HDD megsérül vagy esetleg elveszik a DVR egy betűrés során a felvételek a szerveren ugyanúgy tárolva lesznek.

4. Tápegységek, szünetmentes tápegységek

Tápellátásra a kameráknak és a rögzítő egységnek is szüksége van. A DVR általában 230V tápellátásúak, a kamerák lehetnek 12V vagy 230V tápellátásúak is. Ha szeretnénk hogy a rendszerünk áramszünet esetén is működjön akkor minden eszköz tápellátását szünet mentesítenünk kell. Az IP kamerák már jellemzően PoE tápellátással működnek ezért nincs szükségük külső tápellátásra azt a jelkábelen kapják.

5. megjelenítő eszközök, monitorok

A rögzített felvételek megtekintése vagy hálózaton és/vagy interneten keresztül történhet számítógépen vagy mobiltelefonon vagy a helyszínen a DVR-re csatlakoztatott megjelenítő eszközön. A megjelenítő eszköz lehet bármilyen VGA monitor vagy videó bemenettel rendelkező TV vagy monitor is. Ha lakásunkba több tv készüléken is szeretnénk látni kameráink képeit lehetőség van egy RF felkeverő egység beépítésével a TV adók közé programozni és egy csatornára beállítani kameráink képeit.


Segítünk! Állandóan, tehát az esti órákban és hétvégén is!

Telefonos ügyfélszolgálatunk a hét minden napján elérhető reggel 8 és este 20 óra között a
+36 70 750 0 750 -es ügyfélszolgálati telefonszámunkon, szerződéses ügyfeleink pedig
a nap 24 órájában kaphatnak segítséget kollégáinktól.